Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Θοωρδής Δαρκάικης

Ο θρύλος αυτού του ζωντανού μύθου των δελτίων ειδήσεων μιλάει για ένα ορεινό χωριό του κάμπου ενός νησιού. Οι πιο παλιοί θυμούνται με δυσκολία το μικρό Θοδωρή, που τότε τον φώναζαν Δέδε λόγω της δυσκολίας του να πει οτιδήποτε άλλο περά από δεδεδε-δεδε-δεδε... Μπορούσε βέβαια να μιλήσει κανονικά αλλά όποτε το επιχειρούσε του έπαιρνε τόσο πολύ χρόνο ώστε κανένας συνομιλητής δεν είχε την υπομονή να συζητήσει μαζί του. Φυσικά, αυτό επιδρούσε στον ψυχισμό του μικρού Θοδωρή με τρόπο καταλυτικό κάνοντας τον εσωστρεφή και συχνά αντικοινωνικό και στην εφηβεία, πλέον, επιθετικό. Έμενε όλη μέρα κλεισμένος στο δωμάτιο του διαβάζοντας τους Times της Άνω Τιθορέας, ενώ το βράδυ έβλεπε εφιάλτες – όπου ο ίδιος εκφωνούσε ειδήσεις. Η κατάσταση αυτή είχε προβληματίσει τους γονείς του, ώστε η μάνα του σκεφτόταν να τον τάξει στην Παναγία την Μουρεσάν, ενώ ο πατέρας του επέμενε να τον ταΐζουν γλιστρίδα, καθώς ο δάσκαλος είχε πει ότι έτσι μόνο θα λυνόταν η γλώσσα του. Άδικα.. Από την πολλή γλιστρίδα το παιδί έπαθε στο τέλος τροφική δηλητηρίαση με εξουθενωτικές διάρροιες, που ανάγκασαν τους γονείς να τον μεταφέρουν σε σχήμα ‘Γ’ στην πόλη. Εκεί, ο γιατρός συνέστησε άμεση διακοπή της γλιστριδοθεραπείας, ενώ πρότεινε στους γονείς να ανανεώσουν τις παραστάσεις του μικρού και γενικά να προωθούν την κοινωνικότητα του. Το ίδιο βράδυ η οικογένεια πήγε συνεπώς σε μια παράσταση σε θερινό κινηματογράφο, μια πολυτέλεια για την εποχή. Εκείνο τον καιρό έκανε μεγάλη επιτυχία το ‘Μοντέρνα Σταχτοπούτα’ με την εθνική μας σταρ Αλίκη Γιουβουκλάκη. Ο μικρός Θοδωρής ταυτίστηκε εξ αρχής με την πρωταγωνίστρια, που πτωχή πλην τίμια κυνηγούσε την καταξίωση της. Στη σκηνή δε που η πρωταγωνίστρια ως γραμματεύς δακτυλογραφεί όσα της υπαγορεύονται, αναφωνούσα: «Πιο γρήγορα, πιο γρήγορα» καυτά δάκρυα κυλούσαν στα τρυφερά του μάγουλα. Αυτό ήταν. Εκείνο το βραδύ ορκίστηκε στον αη Γιάννη τον Καπνιστή ότι θα άλλαζε μια για πάντα. Τις επόμενες μέρες δεν κοιμόταν καθόλου - ξενυχτούσε τα βράδια ασκούμενος. Ο θρύλος λέει ότι τις 3 πρώτες νύχτες δεν έλεγε τίποτα άλλο εκτός από τις συλλαβές τα και τε, εναλλάξ. Σιγά σιγά κατάφερε να σχηματίσει τις πρώτες λεξούλες. Οι ασκήσεις ευγλωττίας συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό. Σύντομα, ήταν σε θέση να μιλάει κανονικά, ενώ όλοι στο χωριό μιλούσαν για μιράκολο. Ο μικρός Θοδωρής ωστόσο αντί να κολακευτεί συνέχισε να προσπαθεί. Στόχος πια ήταν οι 1538,52 λέξεις ανά λεπτό. Όποτε κουραζόταν, έλεγε μέσα του: «Πιο γρήγορα, πιο γρήγορα».
Μετά από λίγους μήνες, του ήταν πλέον δύσκολο να συνεννοηθεί με οποιονδήποτε λόγω της παροιμιώδους ταχύτητας με την οποία μιλούσε – είχε πετύχει την απόλυτη ανατροπή και άλλα τέτοια συγκλονιστικά. Από τότε έμεινε κι η γνωστή παροιμία:« Λάλησε ο Θόδωρος, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό και τον τρων οι κότες». Το χωριό δεν τον χωρούσε πια.. Ώσπου ένα βράδυ είπε στη μάνα του την αλληγορική φράση: «Μάνα, το γάλα λήγει αύριο» και πήδηξε στην καρότσα ενός φορτηγού που πήγαινε στην Αθήνα. Κανείς δεν τον ξαναείδε στο χωριό για χρόνια. Όταν πια επέτρεψε 4 έτη φωτός, 34 μήνες, 2 σάββατα και 3 τρίωρα μετά, ήταν πλέον μεγάλος και τρανός. Και ζήσαν αυτοί καλά, παρότι αυτός εκφωνεί ειδήσεις..





Υ. Γ: Γιά όσους δεν πιστεύουν ότι ο ήρωας της ιστορίας δουλεύει πράγματι ως εκφωνητής ειδήσεων και επειδή μ αρέσει να μιλάω με ντοκουμέντα:


















Υ. Γ 2: Οποιαδήποτε σύμπτωση με πρόσωπα και καταστάσεις είναι τυχαία και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.




18 σχόλια:

Κρίση Ταυτότητας είπε...

Αχ ο καημενούλης!
Προτείνω να μαζέψουμε εισφορές για να τον στείλουμε στον Μπους να του κάνει μαθήματα ορθής ομιλίας.
Νομίζω δε πως οι ιστορίες τους παρουσιάζουν αρκετά κοινά στοιχεία για να βάλουν τα θεμέλια μιας δια βίου φιλίας βασισμένη στην κατανόηση και συμπόνια.

habilis είπε...

Σαν να ακους ενα μαγνητοφωνο που τρελαθηκε και τρεχει σαν τρελο.Δεν φτιαχνεται με τιποτα θελει πεταμα...

Pastaflora είπε...

Είδες άμα είσαι μέλος της Ενωσης Βαρελοφρόνων τι παθαίνεις;;;

gremiii είπε...

"Πα-παντοπωλείο η Αφθονία; Κυρ-Στέφανε να στείλεις σπίτι, ένα κιλό μακαρόνια, δύο κιλά ζάχαρη, δύο κιλά αλεύρι, μισό κιλό καφέ, ένα κουτί μαρμελάδα...και μπόλικο ζαμπόν, βάλε 150 γραμμάρια, 200, άκου κυρ Στέφανε, βάλε και τρεις σοκολατίτσες για τα παιδιά από κείνες τις φθηνές, ξέρεις, ναι. Άκου κυρ Στέφανε, βάλε έξι σοκολάτες,από κείνες του γάλακτος και έξι κουτιά γάλα και βάλε και τρία μπουκάλια κρασί και 6 μπουκάλια μπύρα, ναι βάλε μπόλικο κρασί και 8 μπουκάλια μπύρα, θα το κάψουμε απόψε κυρ Στέφανε, ναι θα το κάψουμε!"

Μιμης Ζερβος είπε...

κρίση ταυτότητας - νομίζω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι και να κάνουμε, έιναι μάταιο...

habilis - σκέψου ότι αυτό το μαγνητόφωνο στην ελλάδα δουλεύει ως εκφωνητής ειδήσεων..

pastaflora - είναι η πρώτη σοβαρή εξήγηση που ακούω..τώρα που το σκέφτομαι, έτσι εξηγούνται όλα..

gremliii - ρε άμα ο άλλος ξέρει απο καλό κινηματογράφο, το πιάνει με τη μία..

Sophia Kollia είπε...

Επίσης επειδή τον ξυπνούσαν οι κοκόροι, και κοιμόταν με τις κότες, του έμεινε απωθημένο να έχει ρολόι, για αυτό το δείχνει με καμάρι στο τέλος του δελτίου, με μια σαφώς επιδεικτική κίνηση!
καληνύχτα

Unknown είπε...

Ρε για τον Θοδωρή Δρακάκη λες
Να σε παν μέσα ρε συκοφάντη
μετά το press gr εσύ.!
καλω την google να δράσει παραυτα

α και για να γινει πιο γρηγορα ανιχνευσιμο ας βαλω και αυτά

Θοδωρής Δρακάκης
Θοδωρής Δρακάκης
Θοδωρής Δρακάκης
Θοδωρής Δρακάκης
Θοδωρής Δρακάκης
Θοδωρής Δρακάκης
Θοδωρής Δρακάκης

Μιμης Ζερβος είπε...

sofia - ναι, αυτό με το ρολόι το είχα προσέξει κι εγώ αλλά δεν ήξερα τη σχετική ιστορία, σ ευχαριστω που με βελτιώνεις (ασχετο φαντάζομαι θα ξέρεις ότι η φράση "η ώρα είναι περίπου, 2:33, ακριβώς" του ανήκει..

narita - Marlboro μαλακό φέρε, αμα έρθεις να με δεις (άμα λέω)

Αλεξης Κουγιας είπε...

Θα σας παρακαλουσα το μπλοκ αυτο να κατελθει παραυτα διοτι θα προβουμε σε ασφαλιστικα μετρα.
Εκ μερος του πελατου μου Θεοδωρου Δρακακιου

Blogger είπε...

Το παρόν Ιστολόγιο θα κλειδωθεί εντός δέκα ημερών.

Για οποιαδήποτε παρατήρηση επικοινωνήστε με την Google.
Ευχαριστούμε


Tελευταία ενημέρωση 05-20-08

Μιμης Ζερβος είπε...

ου ρε τσιράκια του καραμανλη και του παπανδρέου. απ το θεό να το βρείτε...

Daria είπε...

Έμπλεξες και με το "μοντελοπνίχτη"; Γρήγορα για κούτες Marlboro μαλακό, γιατί δεν σε βλέπω καλά...
Θα πηδήξει τη μάντρα ο δικηγόρος και μαύρο φίδι που σ' έφαγε.

Ανώνυμος είπε...

...αφου το πε ο blogger οτι το μπλογκιον τουτο θα εκπευσει σε 10 ημερες, γιατι δεν ασχολουμαστε με το Καλομοιρακι που ειναι και καυτο θεμα? γιατι? δε σ αρεσει? θα μαθει να μιλαει ελληνικα, στο υποσχομαι. σε δεκα χρονια, ισως ποτε. τι σημασια εχει? εχει ωραιο extension...

Lucha Libre είπε...

Μίμη συγνώμη που άργησα, είχε κίνηση και πάρκαρα έξι βλογ παρακάτω.
Σε φιλώ, με'γειά το μηχανάκι.

Μιμης Ζερβος είπε...

daria - μίλα σε παρακαλώ με τη μάνα μου και φερ της το με τρόπο..τουφέκια να μη ρίξετε, τραγούδια να μην πείτε και τα λοιπά .

axofthalmi - όχι άλλο καλομοίρα (εε,πόσο έμεινε για το ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΛΙΚΟ?-ΤΙ ΒΛΈΠΕΙΣ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ?)

incontinentia - μα τι λέτε?πάντα καλοδεχούμενος στο φτωχικό μου..ευχομαι να σας ξαναδω εδω γύρω..

oi tempelides tis aporis elladas είπε...

ρε μιμη ?τι εμαλε να πα8ουμε ?τωρα που σε ανακαλυψαμε τωρα να σε φανε?πανω στο αν8ος της ηλικιας μας,γαμω την τεμπελια μας γαμω!

Lucha Libre είπε...

Επίσης Μίμη ξέχασα να σου πω πως η συνδρομή σου στους Τimes Άνω Τιθορέας (aka "Τα χαμπέρια απ΄τη Βελίτσα") έληξε. Για πλήρη ενημέρωση πάνω στα καυτά τοπικά θέματα (νέες καρέκλες στον καφενέ στον πλάτανο, πόσο πάει το κιλό το αρνί στον Μπαρούτη, κτλ) μην ξεχάσεις να την ανανεώσεις.

Μιμης Ζερβος είπε...

oi tempelides tis aporis koiladas - μην ανησυχείτε φίλοι μου (ή φίλε μου) όσο και αν προσπαθούν, η τεμπελιά θα νικήσει στο τέλος (είναι σαν το καλό,ενα πράγμα)..με τιμά η επίσκεψη σου..πάντα χαίρομαι να γνωρίζω συναδέλφους (είδα είσαι κι εσυ του κλαδου των ακινήτων)

incontinentia - αμάν! και δε θέλω με τίποτα να χάσω το αφιέρωμα που θα κάνει τον άλλο μηνα για τα τραχτέρια.. σου είμαι ευγνώμων..