Πέμπτη 22 Μαΐου 2008

Έτερον εκάτερον

Εξηγούμαι εξ αρχής άλλο άθεος και άλλο άθρησκος.
Έχει γίνει πολύ της μόδας για την alternative κοινότητα της ελληνικής κοινωνίας η εκπεφρασμένη αθεΐα. Στην προσπάθεια τους να διαχωριστούν σαφέσ
τερα από τα mainstream ρεύματα και να διαφοροποιηθούν περαιτέρω, δηλώνουν απερίφραστα άθεοι. Η αθεΐα όμως δεν αποτελεί πεποίθηση αλλά βίωμα. Το ένστικτο για θεό, η ανάγκη για θεό που όλοι έχουμε μέσα μας εκδηλώνεται κατά βάση, όταν αισθανόμαστε κατώτεροι των συνθηκών, όταν νιώθουμε ανήμποροι – πρόκειται «για έναν άνανδρο διάβολο που είναι μέσα μας και που ευχαρίστως κλαυθμηρίζει και σταυρώνει τα χεριά και αφιερώνεται σε λατρείες». Συνεπώς, όταν καταφέρεις πραγματικά να σκοτώσεις αυτό το φτωχοδιάβολο, τότε πια οι ελπίδες σου τελειώνουν σε σένα, το εφικτό σταματά εκεί που σταματάνε οι δυνατότητες σου. Και φυσικά δεν περιλαμβάνει την επίκληση συμπαντικών συνωμοσιών (διατύπωση κοέλιο) ή αέναης αποκατάστασης της τάξης χάριν διατήρησης της εντροπίας. Πρόκειται για την αντικατάσταση της αισιόδοξης ψευδαίσθησης ισχύος με την πιο μοναχική, εσωτερική παντοδυναμία. Που συνοδεύεται από ένα στυφό αίσθημα παρόμοιο με την απογοήτευση. Αυτός που πραγματικά αποδέχεται το θάνατο Του, δεν το διατυμπανίζει χαμογελαστός αλλά όταν μιλάνε για Αυτόν, φέρεται σαν να αναφέρονται σε κάποιον πεθαμένο που του χρώσταγε λεφτά..

19 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Καλησπέρα, δεν κατάλαβα και καλά το νόημα, αλλά πως να μιλήσεις για το 100 τις 100 της διάνοιας, εμείς με το 5 τις 100?
ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ

Ανώνυμος είπε...

...κι ομως ειμαι αθρησκη. (να μιλησουμε για το avatar μου σε αλλο ποστακιον?)

Δηλωνω οχι Αθεη, αλλα παντελως Αθρησκη. Θελω να πιστευω.

Χρησιμοποιω τη λεξη ''θελω'' και το εννοω.

Δυστυχως πιστευω και στο νομο του αθλιου υποκειμενου-του Merphy...

Αδυναμιες μιμη μου, αδυναμιες.

Πληρωνονται ομως. αααααααααα...ολα κι ολα.

patsiouri είπε...

H πλάκα είναι πως οι δηλωμένοι άθεοι θα η΄ταν οι πρώτοι που θα υποστήριζαν το Θεό αν κάποιος "προοδευτικός" επιχειρούσε να καταργήσει νομοθετικά και πρακτικά τη θρησκεία, μόνο από αντίδραση!

sitofkris είπε...

είσαι θεά αγάπη μου

Μιμης Ζερβος είπε...

sofia - μα δεν θέτω το πολυσυζητημένο δίλημμα της ύπαρξης Του..απλά προβληματίζομαι μ αυτούς που το επιλύουν άτσαλα

exofthalmi - αδυναμίες δεδηλωμένες, ποτε αδυναμίες..Αγαπητή μου συνεχίστε στο δρόμο της αυτογνωσίας,με κάνετε περήφανο που με διαβάζετε..

patsiouri - Με δελεάζεις απίστευτα..προσπάθησα πολύ να μην κάνω τέτοιες σκέψεις..και γίνω πάλι κακος..

sitofkris - καθε επίσκεψη σου τιμή μου, αγαπητε εν blog αδερφέ..

manetarius είπε...

Εγώ...απλώς ήρθα για να σε επαναφέρω στο σωστό δρόμο...όμως επειδή ακόμα τον ψάχνω και δεν έχω και τον χάρτη πάνω μου...μετανοείτε για θα μας πάρει ο γεροδιάολος!

Unknown είπε...

ρε ουτε ο Θεός δε το θέλει ανοικτό υατό το ιστολόγιον
Στην ανάγκη ας κλείσει από μόνο του.

oi tempelides tis aporis elladas είπε...

Ρε μιμη!εαν ο θεος ειχε blog το φωτογραφια 8α εβαζε?και πςσ θα το ονομαζε?

gremiii είπε...

Μπορώ να ανήκω και στις δυο κατηγορίες;
Μπορώ, Μεγάλε, Καλέ, Πανέξυπνε Blogger;
Σλουρπ.

Ο άλλος είπε...

Πρόκειται για την αντικατάσταση της αισιόδοξης ψευδαίσθησης ισχύος με την πιο μοναχική, εσωτερική παντοδυναμία.
Το έθεσες πάρα πολύ σωστά. Πρέπει να αισθάνεσαι (και όχι να πιστεύεις) πως είσαι μόνος και έτοιμος να φτάσεις μέχρι τα όριά σου. Και είναι αυτό ακριβώς που τα αναδιαμορφώνει. Αναμφίβολα όσοι περιμένουν την θεία επέμβαση ή την συνωμοσιολογική συμπαντική λύση είναι πιο τυχεροί.

Mr_Kite είπε...

Ουι μονσιέρ..!Και κάτι ακόμη σε σχέση με το γενικότερο θέμα "θρησκεία+θεός",αυτή η πλάνη του ενός και μοναδικού,σωτήρα θεού,αυτό το γλειφιτζούρι που μας πιπιλάνε από τα 0 χρόνια μας(!) δεν αφήνει τα μάτια μας/τους να γυρίσουν προς τα μέσα.Δυστυχώς η μόνη "επιτρεπόμενη" κατεύθυνση των ματιών είναι προς τα επάνω δηλ. ΜΑΚΡΙΑ από τον εαυτό και προς τα ουράνια εκεί που κάθεται ο θεός με 6δις κάμερες CCTV.Όταν όμως δεν έχεις μάθει ακόμη ποιός είσαι, τί θεούς και τί δαίμονες να ανακαλύψεις ή/και να αρνηθείς;...άι σαλόυτ γου Μίμη!

Μιμης Ζερβος είπε...

manetarius - εχω πάρει το δρόμο του σατανά το ξέρω - αλλά δε φταίω εγώ - απλά δεν ήξερα που στρίβουν για το δρόμο του Θεου...

narita - να δω ποιον άλλο θα επικαλεστείς για να με κλείσεις ..

tempelides - λοιπόν αγαπητέ παραδέχομαι ότι με προβλημάτισες .. για φώτο θα βαζε κατι απο ουρανό όσο το βλογ θα το λέγανε blogspot.blogspot.com ή .blogspot.com.. περιμένω αντιπροτασεις ..

gremiii - δεν ξέρω αν γίνεται - πρέπει να μιλήσω με το Μεγάλο..
(παρενθεση σοβαρότητας¨το ένα δεν αποκλείει το άλλο, το άλλο όμως αποκλείει το ένα )

ο άλλος - καλως ήρθες.. αναγνώστες σαν και του λόγου σου απλά με βοηθάνε να μη διστλαζω να λέω φωναχτα αυτά που σκέφτομαι..

mr kite - αγαπητέ, η κοινωνικη επιδραση των θρησκειών είναι ενα άλλο θεμα, εξίσου ενδιαφέρον αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να αναπτυχθεί ξέχωρα..σου δίνω τροφή...

Skouliki είπε...

εγω πιστευω σε μενα οχι σε κατι αοσμο αϋλο ή δεν ξερω τι

ξερω ...αλλα αυτο ειναι

roula karamitrou είπε...

Για σταθείτε, ρε πιδιά...εντάξει εμείς ελέγχουμε τη ζωή μας την οδηγούμε τη διαφεντεύουμε...κι έρχεται μια ώρα ρε τσακαλάκια που τον εχάνουμε τον έλεγχο και κοιτάμε προς τα πάνω και του ζητάμε βοήθεια...όχι;) Άνθρώποι είμαστε είπες Μίμη μου κι έχουμε απόψεις...δεν είπες;) κι οι αδιέξοδοι κι οι φοβισμένοι

Μιμης Ζερβος είπε...

skouliki - εσύ ξέρεις..Το εννοώ

roula karamitrou - μα εννοείται ότι το ανώτερο το ψάχνεις όταν νιώθεις κατώτερος..όχι όταν νιώθεις ανώτερος (δηλαδη κομπλέ)..απλά νομίζω πως αντί να κοιτάμε πάνω πρέπει να παίρνουμε τα γκέμια στα χέρια μας και να προσπαθούμε να κουμαντάρουμε το άλογο..όσο φυσικά ειναι δυνατόν..

Lucha Libre είπε...

-God is dead.
-Yes, she is.

Μιμης Ζερβος είπε...

incontinentia - σα δε ντρέπεσαι..
Όλοι μαζι ραντεβού στα καζάνια της κολασης

Niemandsrose είπε...

Ο Θεός είναι η πιο σατανική ανθρώπινη επινόηση. Η αθεϊα είναι βίωμα είναι και κατόρθωμα. Στο καθημερινό πρόγραμμα έχω πλέον εντάξει ασκήσεις αθεϊας. Ως τώρα έχω φτάσει στο "το καλό που του θέλω είναι να μην υπάρχει."

Μιμης Ζερβος είπε...

niemandsrose - αντε και κλά ξεμπερδέματα..σ ευχαριστώ που πέρασες..