Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Περί χασάπηδων

Το σωστό θα ήταν να αναρτήσω κάτι θερινό, κάτι δροσιστικό όπως για παράδειγμα:


1) Ιστορίες από καλοκαιρινές διακοπές που άφησαν εποχή
2) Ιστορίες για καλοκαιρινούς έρωτες που εξαφανίστηκαν όσο γρήγορα εμφανίστηκαν (από κάποιο τραγούδι πρέπει να ναι αυτό- παρακαλείται ο δημιουργός να μην κάνει μήνυση)
3) Η τελευταία φωτογράφηση της υπερμοντέλας Ζιζέλ με φόντο εξωτικές παραλίες
4) Ή τέλος πάντων συλλογή φωτογραφιών από ελληνικές παραλίες - να προωθήσουμε και τον φθίνοντα τουρισμό της χώρας, βρε αδερφέ (Άρη Σπηλιοτόπουλε).


Επειδή όμως δεν έχω βρει ακόμη το παραθυράκι που οδηγεί από το φωταγωγό στις καλοκαιρινές μου διακοπές, θα ξεράσω για ακόμα μια φορά, ατόφια μιζέρια.

Και για να μην το κουράζω- σε 2 θέματα θα αναφερθώ, το εξής ένα:
Συνελήφθη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Η είδηση είναι λίγο πολύ γνωστή. Απλά σκεφτόμουνα τώρα εγώ (με το φτωχό μου το μυαλό): Γιατί συνελήφθη; Μήπως δεν έκανε ο άνθρωπος αυτός ότι θεωρούσε καθήκον του απέναντι στην πατρίδα του; Κι ακόμη κι αν υπερέβαλε- για την πατρίδα του δεν το κανε; Γιατί συλλαμβάνεται ως εγκληματίας πολέμου;
Όλοι όσοι διεξάγουν ένα πόλεμο, δεν είναι εγκληματίες; Τι είναι αυτό που διακρίνει τους νόμιμους από τους παράνομους; Ο ζήλος;
Σε σχέση με αυτό το θέμα έχω μερικές απορίες ακόμα. Βγήκε η κ. Ν. Μπακογιάννη, ελληνίδα (ή αμερικανίδα δεν θυμάμαι ακριβώς) υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι με τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς κλείνει ένα κεφάλαιο από το προβληματικό παρελθόν της Σερβίας και ότι η γειτονική χώρα μπαίνει με μια νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή της πορεία. Έχουμε και λέμε:
Ποιά είναι η κυρία αυτή (βλέπετε- δεν βρίζω, δεν βρίζω) που μπορεί να χαρακτηρίζει το παρελθόν της Σερβίας προβληματικό; Αναμετρήθηκε δηλαδή η Dora με τη σέρβικη ιστορία και την έβγαλε προβληματική; Υπενθυμίζω, για λόγους ουδετερότητας, ότι τον γιουγκοσλαβικό κατακερματισμό (ναι, ναι από μόνος μου την ξέρω αυτή τη λέξη- δε μου την είπε η θεία μου, που είναι φιλόλογος) ακολούθησε ο πόλεμος της Βοσνίας. Ο οποίος, όπως κάθε πόλεμος είχε θύματα και ήρωες εκατέρωθεν. Γιατί έκτοτε έχουν επικηρυχθεί από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης μόνο Σέρβοι; Γιατί μόνο το σέρβικο παρελθόν είναι προβληματικό και το βοσνιακό ή το κροατικό ας πούμε, είναι υγιές;
Και μια τελευταία απορία και κλείνω, που αφορά στο δεύτερο σκέλος της δήλωσης της λατρεμένης Dora. Δυσκολεύομαι να οργανώσω τη σκέψη μου, γιατί έχω τα νεύρα μου. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα. Για το αν ο Κάρατζιτς (και ο Μλάντιτς και παλιότερα ο Μιλόσεβιτς) είναι ήρωας, ο σερβικός λαός είναι διχασμένος.

Αν είναι ήρωας, τότε η σύλληψη του σημαίνει την παράδοση των ηρώων ενός λαού σε διεθνές δικαστήριο, που εννοούμενη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πορείας του αποτελεί το χειρότερο ξεπούλημα στην παγκόσμια ιστορία. Τότε χαίρομαι που δεν είμαι Σέρβος γιατί εγώ στη θέση τους θα ένιωθα ότι με αγοράζουν, ότι πουλάω την ιστορία μου και τη μνήμη μου σε τιμή ευκαιρίας. Ότι φτάνουν τα γιούρος (euros) από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης για να αλλάξουν το παρελθόν μου. Τότε θα ντρεπόμουν για τον εαυτό μου και στην καλύτερη περίπτωση θα μισούσα όλους αυτούς τους "διεθνείς δικαστές" και φυσικά (τραγική ειρωνεία) τους Ευρωπαίους συντρόφους μου, που χάριν της συμπόρευσης μας, ξεπούλησα τη μνήμη μου. Κι όλα αυτά στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στη χειρότερη θα χρησιμοποιούσα βία. Κι όπως, μακάρι να βγω ψεύτης, σύντομα θα γίνει εκεί πάνω.
Αν δεν είναι ήρωας, τότε γιατί δεν δόθηκε χρόνος στο διχασμένο σερβικό λαό να αποφασίσει και να συμφιλιωθεί με το "προβληματικό παρελθόν" του; Ποιοι είναι αυτοί που βιάζονται να γράψουν την ιστορία; Και γιατί βιάζονται; Δεν καταλαβαίνουν ότι μόνο κακό κάνουν; Κι ότι μόνο μίσος και βία σπέρνουν στον πολύπαθο χώρο των Βαλκανίων; Και επιμένω, γιατί κυνηγάνε μόνο Σέρβους;
Το βουλώνω. Δεν λέω άλλα. Απλά μου κακοφάνηκε όλο αυτό. Χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Έτσι από ένστικτο, όποτε πιάνουν κάποιον, καλό ή κακό, σφίγγομαι.

15 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Βρε παιδί μου, έσφαξαν 8000 ανθρώπους, στη ψύχρα, ακόμα και οι εγκληματίες έχουν κατηγορίες!
Και για τις παραλίες, έχω φροντίσει!
καλημέρα

Litanie des Saints είπε...

Αυτά είχε να δηλώσει η ελληνική πλευρά, ε; Για την εθνική ανάταση που καλλιεργούσαν τα ΜΜΕ εκείνη την εποχή, κιχ!
Ζερβέ, είσαι αιρετικός. :) Ανεξάρτητα από τους όρους της ΕΕ για την ένταξη, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία. Ξεπούλημα, ίσως, αλλά τι ξεπούλημα; Μιας γενοκτονίας! Εγώ θα την πουλούσα όσο-όσο. ;)
Για περισσότερα, επιφυλάσσομαι εκ του σύνεγγυς.

manetarius είπε...

Λοιπόν, όπως ακριβώς τα είπες... το θέμα δεν είναι πολύ καλοκαιρινό, γι' αυτό θα σου απαντήσω το φθινώπορο!!!
Τα φιλιά μου στη μαμά σου και αν μας έστελνε και κανένα σουτζουκάκι (τα μεταφορικά δικά μας) θα το εκτιμούσα!
Άλλα ντ' άλλα πάλι έγραψα!

patsiouri είπε...

Πάμε από τα βασικά.
Ο πρωτος που θα έπρεπε να έχει συλληφθεί/βασανιστεί/εκτελεστεί για Βαλκανικές Υποθέσεις είναι ο Μπίλ Κλίντον.
Οι υπόλοιποι στην ουρά κύριοι...

gremiii είπε...

Κι ερωτώ με τον ίδιο τρόπο που (ανα)ρωτιόμουν το 1999 με τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς:
τους κωλο-Αμερικάνους τι τους μέλλει ρε πούστη μου 40 εκατ. μίλια μακριά;;;
Σταδγιάλα και ουστ, δηλαδη.
Φιλιά.

lenio είπε...

Οι εργολαβοι της γης αφου προετοιμασαν καταλληλα το εδαφος εντος κι εκτος εδρας, αποφασισαν οτι ηρθε και η στιγμη να γινει αυτη η συλληψη. Ετσι,νομιζω, σαν το λυκο που χαιρεται στην αναμπουμπουλα, θα περασουν στην επομενη φαση της γεωπολιτικης τους.

"...και ποιος θα θυμαται μετα 10 χρονια.." αυτο ειχε πει καποτε ο δρακουμελ και πραγματι λιγοι θυμουνται..οι πιο πολλοι ενσωματωνονται. Και μιας και θυμηθηκα τον μπαμπα της...ξυπνησε ενα πρωι ο κωστακης με το ενα ματι κλειστο και το αλλο πρηζμενο-ποιος ξερει γιατι-και της αναθετει τα των εξωτερικων...λογω υψους..αραγε..

Ιμμαήλ είπε...

Ρώτησες τι διακρίνει τους νόμιμους απο τους παράνομους: μα φυσικά τα συμφέροντα των εκάστοτε εταιριών, πολεμικών ή μη, και των εκάστοτε πολεμοκάπηλων, που κάνανε τα Βαλκάνια χειρότερα και απο τα μούτρα τους. και το χειρότερο απο όλα είναι η λήθη και η στρέβλωση της ιστορίας. αλίμονο στον κόσμο που χάθηκε και δεν θα δικαιωθεί ποτέ.
Σου συνιστώ να διαβάσεις ''ο στρατηγός της στρατιάς των νεκρών'' του ισμαήλ κανταρέ. απλά απο τα πιο συγκλονιστικα και σχετικό με την εξαχρείωση λαών και θεσμών σε αυτά τα ξεπουλήματα/κουκουλώματα μνήμης.
Καλά να περνάς!

akrat είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΟΥΔΙΑ....
ξέρεις η Ελλάδα πέρασε ανάλογα γεγονότα...
μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας...
στήθηκαν τα πολυβόλα στο Γουδί...
και μετά το 1940 η Ελλάδα και οι κυβερνήτες το πλήρωσαν γιατί ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΣ ΟΤΑΝ ΗΤΤΑΤΑΙ αναζητά τους ενόχους ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥΣ...
Και μετά επίσης το 1974....
έτσι ήταν έτσι είναι... έτσι θα είναι...
τώρα

Ανώνυμος είπε...

"Έτσι από ένστικτο, όποτε πιάνουν κάποιον, καλό ή κακό, σφίγγομαι".

Εγώ εδώ κόλλησα. Μάλλον γιατί το ίδιο σφίξιμο με μαγκώνει κι εμένα, για τούς ίδιους ακριβώς λόγους, με τόν ίδιο ακριβώς τρόπο... Από ένστικτο...

Skouliki είπε...

βασικα για αλλους ειναι ηρωας για αλλους εγκληματιας αλλα ουσιαστικα μιλαμε για το ιδιο νομισμα η οψη διαφερει ..δεν θα επεκταθω αλλο

καλημερα σου καλη βδομαδα

Ιμμαήλ είπε...

Καλημέρα όλη μέρα!
Σε ευχαριστώ πολύ για το εμαιλ σου! χάθηκα, αλλά έπεσε πολύ δουλειά και ίσα που γύρναγα σπίτι για να πέσω στο κρεβάτι.
απο υπομονή, άλλο τίποτα: έχω μπόλικη και μου περισσεύει!!
καλά να περνάς και θα τα ζουζουνίζουμε καθημερινά απο εδώ και πέρα!!
φιλάκια πολλά και μελωμένα

Μιμης Ζερβος είπε...

Sofia - μόνο οι σέρβοι έσφαξαν?

Litanie -είμαι εεε? θα σου πω εγώ εκ του σύνεγγυς..θα σου δείξω εγώ

Mane - Πάνω που ετοίμαζα τα τάπερ..

patsiouri -Πες τα χρυσόστομη. Βάλε μια σειρά..

gremiii- ου έλειψαν τα μπινελίκια σου γαμώ

lenio - στη χάγη και ο μητσοτάκης...(αρσενικός και θηλυκός)

ιμμαήλ - πάω να το αγοράσω..

akrat - αγαπητέ το θέμα που ανοίγεται είναι μεγάλο .. και πρέπει κάποια στιγμή να το συζητήσουμε ενδελεχώς..νομίζω όμως ότι δεν είναι το ίδιο.. Τότε η ελληνική κοινή γνώμη, το κοινό αίσθημα για δικαιοσύνη ζητούσε ικανοποίηση για όλα όσα είχε τραβήξει και για το θάνατο της μεγάλης ιδέας.. Νομίζω ότι οι σέρβοι σήμερα βιώνουν διαφορετικές καταστάσεις..Δες πόση βία..Επιφυλάσσομαι όμως..Πρέπει να το συζητήσοουμε πλιότερο..

blogoulis - ενοχικά συμπλέγματα..

skouliki - ok boss!

ιμμαήλ - μμ, φαντάζομαι τα πράγματα είναι ήδη καλύτερα..

Μιμης Ζερβος είπε...

akrat - ανοίγεται -δεν είμαι ανωρθώγραφως απλά το βαλα σε παθητική -(ουφ,το εσωσα)

Δήμητρα είπε...

Εγω έχω μια απορία.Τους Αμρικάνους,και τους λοιπούς εγκληματίες και σωτήρες του ςκόσμου ποιος θα τους δικάσει;

Μιμης Ζερβος είπε...

γενικά αυτούς που γράφουν την ιστορία ποιος?αντε πες..καλώς ήρθες,..